+358504431072 info@disakamula.com

Erasmus + projekti

Valomo -valmennus ja disakamula oy mukana FinlandLatviaWales – Follow Luovuutta liikkeestä! Erasmus+ projektissa

FinlandLatviaWales (FLW) -Follow Luovuutta liikkeestä! on kansainvälinen ja monialainen EU:n “Erasmus+: Youth In Action” -projekti. Tavoitteena on hyödyntää kehon luovaa liikettä sosiaalisen inkluusion ja yhteisöllisyyden tukemisessa. Projektissa yhdistetään nykytanssia sekä nuorisotyön keinoja.  Maantieteellisesti projekti sijoittuu kolmeen eri maahan: Suomeen, Latviaan ja Isoon-Britanniaan Walesin alueelle. Osallistujat ovat nuoria ja nuoria aikuisia (ikä 16-30 v.), jotka ovat syrjäytymisvaarassa esimerkiksi taustansa, elämäntilanteensa tai oppimisvaikeuksien vuoksi. Isäntämaissa toimivat organisaatiot – jokaisessa yksi nykytanssiin ja toinen sosiaali- tai nuorisotyöhön perehtynyt organisaatio – järjestää sarjan työpajoja paikallisille osallistujille. Suomesta mukana ovat Valomo-valmennus ja disakamula oy, jonka kautta taiteellisesta sisällöstä vastaavat fema-ryhmän tanssitaiteilijat Hanna Kahrola ja Tuuti Touhunen. Osallistujilla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta tanssista. Ohjelmaan kuuluu myös kansainvälisiä tapaamisia ja matka Luznavaan, Latviaan, jossa kaikki osallistujat tapaavat toisensa ja esiintyvät yhdessä. Tavoitteena on, että projektin avulla onnistutaan voimaannuttamaan nuoria tanssin ja nuorisotyön kautta. Toiminnassa pyritään luomaan osallistujille turvallinen tila, jossa tutkitaan tanssin ja liikkeen avulla kehoa ja tunteita, annetaan luovuuden kukoistaa ja siten kehitetään osallistujien tietoisuus-, itseilmaisu- ja elämänhallintataitoja. Työpajamuotoisissa tapaamisissa osallistujilla on mahdollisuus jakaa kokemuksiaan toistensa kanssa.  Projekti on alkanut kesäkuussa 2021 ja jatkuu helmikuuhun 2023 saakka.

Mitä? Kansainvälinen ja monialainen projekti, joka yhdistää nykytanssia ja sosiaali- ja nuorisotyön keinoja ja pyrkii tutkimaan ja hyödyntämään kehon luovaa liikettä sosiaalisen inkluusion ja yhteisöllisyyden tukemisessa. 

Missä? Hankkeessa on mukana Suomi, Latvia ja Wales (UK).

Miksi? Hankkeen avulla pyritään lisätään yhteisöllisyyttä ja sosiaalista inkluusiota, sekä ehkäisemään syrjäytymistä.

Tavoitteet? Voimaannuttaa nuoria nuorisotyön ja tanssin kautta ja luoda turvallinen tila, jossa tutkia kehoa, luovuutta ja tunteita tukien siten tietoisuus- ja itseilmaisun taitojen kehittymistä sekä elämänhallintaa tanssin ja liikkeen avulla. Tavoitteena on luoda yhteisöllisyyttä ja jakaa kokemuksia eri maista ja valmistaa esitys ja voimaantua itseilmaisun kautta ilmaisemaan itseään ja olemaan sosiaalisesti aktiivinen. 

Mitä tehdään? Paikallisia työpajoja ja esityksiä, sekä kansainvälisiä tapaamisia ja leiri Latviassa. 

Ketkä tekevät? Kolme maata, kaksi organisaatiota joka maasta – yksi nykytanssiin liittyvä ja toinen sosiaali- tai nuorisotyön organisaatio. Taiteen ja sosiaalialan ammattilaiset tekevät yhdessä nuorten kanssa. 

Kenelle tarkoitettu? Nuorille naisille ja syrjäytymisvaarassa oleville vähemmistöjen edustajille, iältään 16-30 vuotiaille, esim. vähemmistöjen edustajille, nuorille äideille, vammaisille, oppimisvaikeuksista kärsiville, joilla ei ole edeltävää tanssitaustaa. 

Milloin/kuinka kauan? Hankkeen kesto on yhteensä 20 kk, Kesäkuusta 2021 – Helmikuu 2023

Tunnelmat? Hankkeen työntekijät tapasivat toisensa kick-off seminaarissa Latviassa syyskuussa 2021 ja ovat sen jälkeen työskennelleet paikallisten ryhmien kanssa eri maissa. Matka Latviaan toteutettiin elokuussa 2022 ja nuorisovaihdossa oli mukana kymmenen nuorta Suomesta, sekä kaikki hankkeen kuusi työntekijää! Tunnelma nuorisovaihdossa oli mahtava! 

Osallistujien tarinoita? 

“Nuorisovaihto oli erittäin mielenkiintoista ja inspiroivaa kokemusta, josta on oppinut paljon uusia asioista ja taitoja. Nuorisvaihdon idea lähti siitä, kun Valomo-valmennuksen työntekijä soitti minulle ja kysyi siitä, jos minua kiinnostaisi lähteä heidän mukaan tähän projektiin. Alussa minua jännitti lähteä mukaan tällaiseen projektiin, koska minulle ei ollut aikaisemmin kokemuksia nuorisovaihdosta, mutta jännityksestä huolimatta päätin lähteä mukaan siihen. Tämä kokemus mahdollisti mukavuusalueesta poistumista, mikä puolestaan mahdollisti uusien asioiden oppimista. Ajattelin sitä, että nuorisovaihto on täynnä ohjattuja toimintoja, mutta siinä oli myös omaa aikaa ja vapaita iltaohjelmaa,  mikä oli minun mielestäni erittäin kivaa. Meidän esityksemme oli upeaa ja kaikki osallistujat ovat hienosti osallistuneet siihen. Tykkäsin paljon meidän esityksestämme ja erityisesti timanttiesityksestä. Oli kiva päästä tanssimaan vapaasti ja saada mahdollisuutta ilmaista itseämme tanssin kautta. Tykkäsin myös iltaohjelmasta, jossa opittiin toisilta eri tanssilajeja.  Oli mukava myös päästä tutustumaan uusiin nuoriin, jotka olivat mukavia, ystävällisiä ja helposti lähestyttäviä. Kiitos kaikille tästä mahdollisuudesta. T. Reem”