+358504431072 info@disakamula.com

Erasmus + projekti

Valomo -valmennus ja disakamula oy mukana FinlandLatviaWales – Follow Luovuutta liikkeestä! Erasmus+ projektissa

FinlandLatviaWales (FLW) -Follow Luovuutta liikkeestä! on kansainvälinen ja monialainen EU:n “Erasmus+: Youth In Action” -projekti. Tavoitteena on hyödyntää kehon luovaa liikettä sosiaalisen inkluusion ja yhteisöllisyyden tukemisessa. Projektissa yhdistetään nykytanssia sekä nuorisotyön keinoja.  Maantieteellisesti projekti sijoittuu kolmeen eri maahan: Suomeen, Latviaan ja Isoon-Britanniaan Walesin alueelle. Osallistujat ovat nuoria ja nuoria aikuisia (ikä 16-30 v.), jotka ovat syrjäytymisvaarassa esimerkiksi taustansa, elämäntilanteensa tai oppimisvaikeuksien vuoksi. Isäntämaissa toimivat organisaatiot – jokaisessa yksi nykytanssiin ja toinen sosiaali- tai nuorisotyöhön perehtynyt organisaatio – järjestää sarjan työpajoja paikallisille osallistujille. Suomesta mukana ovat Valomo-valmennus ja disakamula oy, jonka kautta taiteellisesta sisällöstä vastaavat fema-ryhmän tanssitaiteilijat Hanna Kahrola ja Tuuti Touhunen. Osallistujilla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta tanssista. Ohjelmaan kuuluu myös kansainvälisiä tapaamisia ja matka Luznavaan, Latviaan, jossa kaikki osallistujat tapaavat toisensa ja esiintyvät yhdessä. Tavoitteena on, että projektin avulla onnistutaan voimaannuttamaan nuoria tanssin ja nuorisotyön kautta. Toiminnassa pyritään luomaan osallistujille turvallinen tila, jossa tutkitaan tanssin ja liikkeen avulla kehoa ja tunteita, annetaan luovuuden kukoistaa ja siten kehitetään osallistujien tietoisuus-, itseilmaisu- ja elämänhallintataitoja. Työpajamuotoisissa tapaamisissa osallistujilla on mahdollisuus jakaa kokemuksiaan toistensa kanssa.  Projekti on alkanut kesäkuussa 2021 ja jatkuu helmikuuhun 2023 saakka.

Mitä? Kansainvälinen ja monialainen projekti, joka yhdistää nykytanssia ja sosiaali- ja nuorisotyön keinoja ja pyrkii tutkimaan ja hyödyntämään kehon luovaa liikettä sosiaalisen inkluusion ja yhteisöllisyyden tukemisessa. 

Missä? Hankkeessa on mukana Suomi, Latvia ja Wales (UK).

Miksi? Hankkeen avulla pyritään lisätään yhteisöllisyyttä ja sosiaalista inkluusiota, sekä ehkäisemään syrjäytymistä.

Tavoitteet? Voimaannuttaa nuoria nuorisotyön ja tanssin kautta ja luoda turvallinen tila, jossa tutkia kehoa, luovuutta ja tunteita tukien siten tietoisuus- ja itseilmaisun taitojen kehittymistä sekä elämänhallintaa tanssin ja liikkeen avulla. Tavoitteena on luoda yhteisöllisyyttä ja jakaa kokemuksia eri maista ja valmistaa esitys ja voimaantua itseilmaisun kautta ilmaisemaan itseään ja olemaan sosiaalisesti aktiivinen. 

Mitä tehdään? Paikallisia työpajoja ja esityksiä, sekä kansainvälisiä tapaamisia ja leiri Latviassa. 

Ketkä tekevät? Kolme maata, kaksi organisaatiota joka maasta – yksi nykytanssiin liittyvä ja toinen sosiaali- tai nuorisotyön organisaatio. Taiteen ja sosiaalialan ammattilaiset tekevät yhdessä nuorten kanssa. 

Kenelle tarkoitettu? Nuorille naisille ja syrjäytymisvaarassa oleville vähemmistöjen edustajille, iältään 16-30 vuotiaille, esim. vähemmistöjen edustajille, nuorille äideille, vammaisille, oppimisvaikeuksista kärsiville, joilla ei ole edeltävää tanssitaustaa. 

Milloin/kuinka kauan? Hankkeen kesto on yhteensä 20 kk, Kesäkuusta 2021 – Helmikuu 2023

Tunnelmat? Hankkeen työntekijät tapasivat toisensa kick-off seminaarissa Latviassa syyskuussa 2021 ja ovat sen jälkeen työskennelleet paikallisten ryhmien kanssa eri maissa. Matka Latviaan toteutettiin elokuussa 2022 ja nuorisovaihdossa oli mukana kymmenen nuorta Suomesta, sekä kaikki hankkeen kuusi työntekijää! Tunnelma nuorisovaihdossa oli mahtava! 

 

Osallistujien 5 erilaista tarinaa…

 

Kuuntele Marjanin tarina nuorisovaihdosta Latviaan. Disa Kamula haastatteli englanniksi:

https://soundcloud.com/disakamula/tracks

Lue Miron kokemus nuorisovaihdosta Latviasta:

Odotin, että pääsen käymään Latviassa ja sunnuntaina klo 21 tulin Valomoon soittamaan nuorille ja klo 3 menin bussipysäkille ja olin niin innoissani, koska se oli ensimmäinen kerta, kun menin jonnekin lennolla.

Olin innoissani nähdessäni uusia ihmisiä, kulttuuria ja paikkoja. Lensimme Latviaan ja olin niin väsynyt, koska en nukkunut ollenkaan ja menimme taksilla asuntoon ja sieltä bussilla Luznavaan ja siellä oli myös nuorempia toisesta maasta ja menimme syömään jonnekin ja menimme taas bussissa ja 2 tuntia olimme bussissa, mutta nukuin koko matkan, koska olin niin väsynyt. Menimme Luznavaan ja vau mikä hämmästyttävä paikka se oli! Olin viikon upeiden ihmisten kanssa Luznavassa, mutta minulla oli elämäni parhaat hetket siellä, tanssimme, söimme ja treenattiin, ja lopulta meillä oli mahtava esitys ja meillä oli myös talent-iltaesitys ja luin kirjoittamani runo siellä. Talent-iltaesitys oli erittäin täydellinen upeiden ihmisten kanssa.

Tulimme Luznavasta ja menimme pääkaupunkiin ja eräänä yönä olimme pääkaupungissa ja seuraavana päivänä klo 20 menimme lentokentälle ja monet meistä itkivät, koska meillä oli parhaat hetket yhdessä ja löysin sieltä hyviä ystäviä. Yhdeltä yöllä olimme takaisin Suomessa ja minun on sanottava, että sain paljon kokemusta jokaiselta työntekijältä ja nuorelta ja muilta ihmisiltä, ​​joita tapasin.

Olen niin kiitollinen nuorille ja työntekijöille, että he olivat paikalla ja antoivat minulle lisää kokemusta ja kiitos myös itselleni, että olin aktiivisesti paikalla ja autoin muita.  – MIRO

 

Lue Reemin tarina:

Nuorisovaihto oli erittäin mielenkiintoista ja sain siitä inspiroivaa kokemusta, josta olen oppinut paljon uusia asioista ja taitoja. Nuorisovaihdon idea lähti siitä, kun Valomo-valmennuksen työntekijä soitti minulle ja kysyi, jos minua kiinnostaisi lähteä heidän mukaan. Alussa minua jännitti lähteä mukaan tällaiseen projektiin, koska minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta nuorisovaihdosta, mutta jännityksestä huolimatta päätin lähteä mukaan siihen. Tämä kokemus mahdollisti mukavuusalueelta poistumista, mikä puolestaan mahdollisti uusien asioiden oppimista. Ajattelin, että nuorisovaihto on täynnä ohjattuja toimintoja, mutta siinä oli myös omaa aikaa ja vapaita iltaohjelmaa,  mikä oli minun mielestäni erittäin kivaa. Meidän esityksemme oli upeaa ja kaikki osallistujat ovat hienosti osallistuneet siihen. Tykkäsin paljon meidän esityksestämme ja erityisesti timanttiesityksestä. Oli kiva päästä tanssimaan vapaasti ja saada mahdollisuus ilmaista itseämme tanssin kautta. Tykkäsin myös iltaohjelmasta, jossa opittiin toisilta eri tanssilajeja.  Oli mukava myös päästä tutustumaan uusiin nuoriin, jotka olivat mukavia, ystävällisiä ja helposti lähestyttäviä. Kiitos kaikille tästä mahdollisuudesta. 

T: Reem

 

Olli’s story is in English: This is a short experience story about the trip to Latvia, Luzava with refugee background youngsters.

I´m working as a project manager at Refugee Youth Support Finland. Besides the project management I also work as a youth coach. At my day job we have developed a coahing program which affects positively for refugee youth working ability.

Our trip to Latvia proved to be very effective for some of refugee yougsters. After the trip one of our younsters said that it was very big positive experience to him and it changed his course of life.

We have had reflections afterwards with my coaching team. One thing that has raised many times is that our refugee backround youngsters made a lot of new social contacts to other youngsters from Latvia and Wales. It really seemed that that was encouraging for them. I think the Luznava camp was totally a pareller social universe for all of us – we all met and made new social bonds with people that in other cases would never had met.

The trip gave me a new lesson how important it is to find new connections to people who are socially excluded. I did not know it before how effective it can be also to working ability. This lesson and experience changed slightly how I´m perceiving now the whole concept of working ability. Every human, especially youngsters have deep need to be seen positively. I couldn´t say that this is always the case for young refugee backround people in every day life in Finland. In Luznava these refugee youngsters were seen as a normal people with normal interests and challenges. It really seemed to make a huge difference!

Olli Sillanpää

Development manager at Refugee Youth Support Finland

 

 

Disa Kamulan tarina

Finland Latvia Wales (FLW) -projekti on ollut minulle todella mielenkiintoinen matka sekä ammatillisesti, että henkilökohtaisesti. Tämä oli yritykseni disakamula oy:n ensimmäinen ERASMUS+ rahoitteinen projekti, ja opin projektista paljon uutta erityisesti nuorisotyön alalta.

Projektin koordinaattorina oli ensinnäkin todella upeaa tarjota työmahdollisuus fema-taiteilijaryhmän nykytanssijoille Hanna Kahrolalle ja Tuuti Touhuselle, joiden paikkalähtöistä työskentelyä arvostan suuresti. Oli myös ilo tutustua Valomo-valmennuksen työntekijöihin sekä nuoriin, jotka aluksi tulivat projektiin heidän kauttaan. Tutustuin myös Pakolaisnuorten Tuki ry:n toimintaan laajemmin ja sain siellä erittäin lämpimän vastaanoton. Myös Marhaban-keskus tuli tutuksi, ja olen erittäin iloinen, että löysimme myös sieltä osallistujia projektiin ja nuorisovaihtoon Latviaan.

Nuorten kokemusmaailman jakaminen ja heidän tarinoidensa kuuleminen ilahduttaa suuresti. Tuntuu siltä, että koko projekti on ollut heille erittäin merkityksellinen. Jaettu yhteinen aika tanssityöpajoissa ja esityksissä Suomessa ja Latviassa ovat olleet monille ensimmäinen kosketus esittävään taiteeseen Suomessa. Olen erittäin iloinen siitä, että olen omalta osaltani voinut olla tukemassa projektiin osallistuneiden nuorten kasvua ja että heidän uskonsa tulevaisuuteen on vahvistunut tämän projektin myötä.

Yhteistyökumppanimme Latviassa (LAUKKU ja Luznava Manor) ja Walesissa (Kokoro Arts ja Boys and Girls Clubs of Wales) olivat uskomattoman inspiroivia ja taitavia työssään, sekä nykytanssin, että nuorisotyön saralla. Yhteistyö heidän kanssaan sujui mainiosti koko projektin ajan ja oli hienoa, että pääsimme työntekijöinä tutustumaan sekä Walesiin, että Luznava Manoriin Latviassa, joka oli täydellinen paikka järjestää nuorisovaihto. Oli myös ilo toivottaa heidät tervetulleeksi Tampereelle nuorisovaihdon suunnittelukokoukseen.

Toivon, että voin olla jatkossakin toteuttamassa vastaavia projekteja ja mahdollistamassa ihmisten monikulttuurisia kohtaamisia soveltavan taiteen ja erityisesti tanssin keinoin!

Katso projektin tuloksiin täältä: VIDEO FLW-hankkeen tuloksista

VIDEO – tanssivideo KADOTETUT JUHLAT -esityksestä Heinäpuistossa.